Erasmus+ PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. október 13. kedd, 08:55

A tavalyi évhez hasonlóan 2015/2016-os tanévben a kerti munkás rész-szakképesítési tanulói a Nagy Dávid, Tendli Attila,Váradi Klaudia szakmai gyakorlatot teljesítenek spanyolországi Aprosmo városában.

Kertészetben fognak dolgozni, ahol az itthon tanultakat hasznosítják, illetve sok új módszerrel és technológiával ismerkednek meg.

Szerencsésen hazaértek tanulóink a spanyolországi Motril városából, ahol az Aprosmo egyesület kertészetében dolgozhattak.

A három diák: Váradi Klaudia, Nagy Dávid és Tendli Attila valamint kísérő tanáruk Szontágh Antal

tanár úr 2015. november 9-én jöttek haza.

.

Sajátos nevelési igényű tanulók szakmai gyakorlata Spanyolországban 2014.


Az Európai Unió Erasmus+ program keretében és az Empíria Európai Tanácsadó Kft szervezésében 3 hetes külföldi szakmai gyakorlaton vett részt 10 fő, Egerben szakmát tanuló fiatal. Az egri Szalaparti Módszertani Intézmény és az Arany János Általános Iskola, Szakiskola és Kollégium tanulói 2014. október 18. és 2014. november 08. között teljesítették gyakorlatukat Spanyolországban, Motril városában. A nyíregyházi székhelyű Empíria Kft már második alkalommal szervezett Egerben tanuló sajátos nevelési igényű tanulók számára külföldi szakmai gyakorlatot. Az Európai Unió Leonardo da Vinci mobilitási programjának keretében 2011. október 7 és 28 között - Magyarországról először - 3 hetes szakmai gyakorlatot teljesített Spanyolországban 4 down-szindrómás fiatal. Az Erasmus+ program a szakképzésben tanuló, vagy éppen most végzett diákok számára teszi lehetővé a külföldi gyakorlatot. Ezt megelőzően a fiatalok a kísérő gyógypedagógus vezetésével, 6 alkalommal felkészítésben vettek részt az utazással, a munkahelyekkel, a spanyol kultúrával kapcsolatosan. A fogadó szervezetnél az Aprosmónál 6 diák a fóliasátrakban, kettő a varrodában, kettő pedig a mosodai és takarító részlegen dolgozott. Ők itthon hasonló szakmát tanulnak, kertészetet, parkápolást, szőnyegszövést, és takarítást. A résztvevők még nem dolgoztak ilyen nagy munkahelyeken. Büszkék voltak, hogy itt is el tudták végezni a rájuk bízott feladatokat. A fogadó szervezet dolgozói nagyon befogadók és segítőkészek voltak, ezért gyorsan be tudtak illeszkedni a munkakörnyezetbe. Szabad időnkben kirándultunk, ismerkedünk a spanyol kultúrával, és nagyon megszerettük ezt az országot. A fiatalok kísérői voltak: Bánszki Eleonóra, az Empíria Kft ügyvezető igazgatója, Tündik Fazekas Anikó tolmács és Szabó Mária gyógypedagógus. A külföldön töltött gyakorlat referenciaként szolgál a fiatalok önéletrajzában, valamint beleszámít a kötelező szakmai gyakorlat idejébe. A fiatalok bebizonyították, hogy külföldön is el tudják látni a rájuk bízott feladatokat, ezért nagyon szeretnék, ha a szakmai vizsgák után itthon is hasonló körülmények között tudnának elhelyezkedni. A fogadó szervezet tanúsítványt állított ki a fiatalok részére, melyeket intézményi rendezvények keretében a közel jövőben az Empíria Kft vezetője hivatalosan fog átadni a részükre.


Reméljük, hogy az Aprosmo jövőre is szívesen lát újabb tanulókat Magyarországról.


Szabó Mária gyógypedagógus

További fotók az alábbi linkeken elérhetők:

https://drive.google.com/file/d/0B8gMK1QfqUh4aUxQa2FtUWlyS00/view?usp=sharing
https://goo.gl/photos/EvXLDDik8EaBFPWv7

Módosítás dátuma: 2016. július 04. hétfő, 19:57
 

Ki olvas minket

Oldalainkat 31 vendég böngészi

Kép találomra

p9073055.jpg

Hirdetés

Kiemelt weblapok:
Joomla!
Joomla! A világ legnépszerűbb és legelterjedtebben használt nyílt forráskódú projektje.
JoomlaCode
JoomlaCode, fejlesztés és terjesztés egyszerűen.
Joomla! Extensions
Joomla! komponensek, modulok, beépülők és fordítások a közösségtől a közösségnek.
Joomla! Shop
Ahol csak Joomla!-portéka kapható.